Vara nu s-a terminat, iar septembrie rămâne în continuare o lună numai bună de călătorit, aşa că ne-am gândit să păstrăm şi de această dată tema plecărilor prin ţară sau prin străinătate. Şi, dacă în articolul anterior ţi-am povestit despre cum poţi să porneşti într-o vacanţă de o săptămână doar cu bagaj de mână, de această dată ne-am gândit să îţi venim în ajutor cu idei care să te ajute să reduci cheltuielile excesive ca turist, ca să nu îţi depăşeşti (prea mult) bugetul propus de concediu (sau de city break).
Bineînţeles, ideile propuse de noi nu ar trebui să îţi strice bucuria călătoriei – sunt doar mici sfaturi din care te poţi inspira dacă vrei să mai reduci puţin cheltuielile preconizate. Aşa că, fără să mai lungim povestea, uite 7 trucuri ca să economiseşti bani ca turist:
1. Cum îți rezervi zboruri, cazări și excursii? – Caută soluții pe cont propriu și poți face economii considerabile. Cea mai la îndemână formă de a organiza o vacanță sau o excursie de câteva zile este să apelezi la o agenție de turism. Primești consultanță și servicii specializate, scapi de bătaia de cap și uneori beneficiezi de prețuri avantajoase la pachetele turistice. Există însă și alte metode care îți pot aduce reduceri de costuri și satisfacția unei vacanțe customizate pe nevoile și dorințele tale. Hai, curaj! Caută pe cont propriu un zbor la un preț bun. Instalează-ți aplicațiile companiilor aeriene și urmărește ofertele. Sunt deja platforme foarte cunoscute de rezervare pentru cazări care oferă și garanții pentru serviciile furnizate și chiar despăgubiri dacă este cazul. Excursii găsești și la destinație și sunt șanse mari să fie la prețuri mult mai bune decât cele pe care le au când le rezervi de acasă.
2. Fii un călător, nu un turist! – Caută să descoperi locruri și obiective în afara celor menționate în ghidurile turistice. Ghidează-te după acest motto și o să ai doar de câștigat. Asta înseamnă, spre exemplu, să nu te grăbești să bifezi toate recomandările din ghidurile turistice. De regulă, acele restaurante, baruri și alte astfel de locuri recomandate sunt cele în care prețurile sunt special gândite pentru turiști (mai mari decât cele pentru localnici) iar calitatea poate fi mai slabă, pentru că nu se așteaptă neaparat să revii la ei dupa ce i-ai încercat. Ai un prieten care locuiește în țara/ orașul pe care le vizitezi? Cere-i sfaturi. Sugestiile unui localnic sunt adesea mult mai bune decât cele dintr-un ghid turistic. Şi, apropo, dacă vizitezi un prieten în străinătate, frumos ar fi să nu te duci cu mâna goală, nu? Tricoul Infinitul, de exemplu, sau Tricoul Lupul Dacic poartă cu ele spiritul românesc în formă numai bună de dat în dar.
3. Carduri pentru turiști? Gândește-te bine dacă ai nevoie de ele! Aproape toate destinațiile turistice oferă acum carduri turistice – de o zi, două, o săptămână... Acestea includ de regulă intrări la muzee, atracții tuistice și acoperă uneori și transportul în comun. Nu sunt neaparat ieftine și trebuie să analizezi cu atenție dacă merită să le iei. Sunt șanse mari să descoperi că...nu, pentru că:
- oferă intrare gratuită la obiective care nu sunt în sfera ta de interes și nu vei profia de ele
- Oferă transport public inclus, dar poate tu esti cu mașina (personala sau închiriată) sau poate plănuiești să mergi pe jos pentru a vizita în detaliu orașul
- dacă ești realist, vezi că nu ai cum să bifezi tot ce include un astfel de card și dacă aduni taxele de intrare pentru obiectivele care te interesează cu adevarat, sunt șanse mari să fie mai ieftin fără card turistic.
4. Un tur Hop-on hop-off este posibil să nu fie cea mai bună variantă pentru tine. Pot fi o soluție dacă vrei doar să mergi cu o mașină prin oraș și să asculți o înregistrare a unei voci care îți spune câte ceva despre ceea ce urmează să vezi. De multe ori, însă, experiența este dezamagitoare și nu neapărat ieftină. Nu înțelegi mare lucru și când cobori în diverse puncte de interes trebuie să cauți informații suplimentare pentru a înțelege mai bine unde ești. Tururile hop-on hop-off sunt o soluție când ai foarte puțin timp de petrecut într-un oraș. Poate ai o escală de 6-8 ore într-un oraș, caz în care ar putea merita. Altfel, caută și alte soluții.
5. Încearcă tururi ghidate gratuite. Pot fi experiențe autentice care merită din plin! Sunt acum companii mari și cunoscute care organizează tururi ghidate gratuite în toate marile orașe din lume. Atenție! Termenul gratuit înseamnă doar că nu ai nicio obligație de plată. La final însă, în funcție de nivelul de satisfacție pe care îl ai după tur, este firesc să plătești cât consideri. Ca să îți faci o idee, echivalentul a 10 euro ar fi un preț decent pentru un tur ghidat de 2 ore.
6. Bucură-te de atracţiile gratuite. Cu puţină cercetare online, poţi descoperi atracţii turistice care nu necesită bilet de intrare sau cheltuieli adiţionale. Verifică, însă, dacă este nevoie de programare dinainte.
7. Poartă cele mai voluminoase haine pe drum și limitează-te la bagajul de mână în avion. Este bine să ai la tine cel puţin o haină cu mânecă lungă, cum este bluza cu fermoar Spirit Românesc sau hanoracul Aripi Româneşti – ambele te pot însoţi la aeroport şi pot fi uşor date jos atunci când urci în avion. Altfel spus, poartă pe drum hainele mai voluminoase, ca să ai mai mult loc în bagaj. Dacă reuşeşti să te bazezi doar pe bagajul de mână, scapi de taxe importante şi de grija valizei de cală.
Şi-am încălecat pe-un portofel
Şi v-am povestit niţel
Despre cum călătoriţi
Şi bani economisiţi.