Simbolurile stravechi și cum le integrează ColorEscu în moda urbană. Astăzi, despre Cucuteni

Simbolurile stravechi și cum le integrează ColorEscu în moda urbană. Astăzi, despre Cucuteni

După multe târguri în această vară și multe ocazii să vă cunoaștem mai bine pe voi, cei care purtați cu drag tricourile cu spirit românesc de la ColorEscu, am realizat că am putea să vă povestim mai multe despre sursa de inspirație pentru fiecare dintre modelele noastre. Am observat că mulți dintre voi, după ce ați înțeles mai bine elementele care compun designul tricoului ales de la ColorEscu, l-ați privit cu mai multă înțelegere și ați acordat o mai mare importanță energiei pe care v-o oferă când îl purtați.

Să începem așadar cu modelul ”Cucuteni”, disponibil și pentru domni din acest sezon, după succesul înregistrat cu modelul de damă și….la cererea publicului.


Tricou Cucuteni barbat negru

Designul acestui model are la baza unul dintre cele mai folosite simboluri în cultura Cucuteni (5.200 – 3.200 î. e. n.) – spirala. Numele de spirală provine din rădăcina indo-europeană a rotirii și are numeroase semnificații: ciclu, perpetua (re)înnoire, continuum-ul naștere-renaștere/ viață-moarte-înviere; transformare, devenire, evoluție, îmbunătățire, perfecțiune, și, de aici, divinitate.

Vas de ceremonie, Cucuteni (Scânteia, 4500-41000 î. Hr.), MIM, Iaşi
Vas de ceremonie, Cucuteni (Scânteia, 4500-41000 î. Hr.), MIM, Iaşi


E un element extrem de puternic, cu o putere hipnotică dacă îi acorzi mai multă atenție, pe care ColorEscu l-a folosit într-o îmbinare delicată de elemente care au creat modelul pe care vi-l oferă astăzi.

Spirala a fost văzută în cultura Cucuteni ca făcând legătura între două lumi, spirala dublă făcând posibil drumul din ambele direcții. Poate fi interpretată, totodată, ca un simbol ce reprezintă curgerea timpului.

Vas dublu de ceremonie, Cucuteni (Vorniceni, 4100-3800 î.Hr.) Muzeul Județean Botoșani
Vas dublu de ceremonie, Cucuteni (Vorniceni, 4100-3800 î.Hr.) Muzeul Județean Botoșani


Spirala este un element universal care și-a păstrat simbolistica și astăzi. Pentru oceanologi, este simbolul vieții venite din apă; pentru cercetătorii orientaliști este drumul reîncarnărilor succesive până la contopirea cu ființa perfectă. În tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă.

Despre spirală, ca și despre diverse alte simboluri din cultura Cucuteni s-au scris multe, dar ne-am dori să știți, înainte de toate, că la baza muncii noastre de design pentru tricourile ColorEscu se află dorința de a selecta acele elemente și simboluri cu o mare încărcătură de energie pozitivă pe care să le transpunem într-o formă grafică încadrată perfect în moda străzii de astăzi.

Purtați-le cu drag, cu zâmbet și cu mândrie că sunteți parte din acest spirit românesc cu istorie atât de fascinantă!

Surse informații:

http://www.romania-actualitati.ro/scrierea_samanica_iii_spirala-56538

http://evz.ro/misterele-culturii-cucuteni-cea-mai-importanta-cultura-preistorica.html

Suport clienți Luni-Vineri: 10:00-18:00

0770.949.155 comenzi@colorescu.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost sters din favorite!