Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor? Toate semnele, explicate

Ce înseamnă simbolurile de pe etichetele hainelor? Toate semnele, explicate
Dacă nu eşti genul de persoană care aruncă toate hainele în maşina de spălat şi nu îşi face prea multe griji legate de întreţinerea lor, înseamnă că te-ai uitat, măcar o dată, pe eticheta produselor vestimentare pe care le-ai cumpărat.

Simbolurile care indică instrucţiunile de călcare sunt simple şi se numără printre cele după care ne ghidăm cel mai des. Dar ţi s-a întâmplat vreodată să te uiţi cu nedumerire la vreun pătrat cu un cerc în el sau un cerc cu două dungi trasate în lateral şi să te întrebi: „ce ar trebui să fie asta”?

Ca să îţi dăm o mână de ajutor, am tradus toate simbolurile pe care le-ai putea întâlni pe etichetele de îngrijire a hainelor şi le-am adunat într-o singură imagine pe care o găseşti la finalul acestui articol. Descarc-o, tipăreşte-o şi ţine-o la îndemână, ca să nu mai ai niciodată vreo nedumerire. Iar noi, în continuare, îţi spunem pe scurt ce reprezintă categoriile de simboluri.



Dar, mai întâi, de ce este important să ştii ce înseamnă etichetele de pe haine?

Indiferent cât de mult le iubeşti sau cât de rar le porţi, hainele tale preferate vor ajunge să se uzeze, mai devreme sau mai târziu – mai ales dacă vorbim de materiale sensibile sau culori vii. O îngrijire cât mai bună a lor, conform indicaţiilor de pe etichetă, te va ajuta să le prelungeşti cât mai mult viaţa, după cum am demonstrat şi în articolul cu top 9 sfaturi de îngrijire a unui tricou cu imprimeu.

Multe dintre simbolurile pe care le vei găsi în imaginea de la finalul acestui articol sunt destul de rare. Însă este important ca, odată ce le întâlneşti, să ţii cont de ele, altfel e posibil ca noul tău pulover pufos, frumoasa ta cămaşă albă sau delicata ta rochie de vară să devină imposibil de purtat după nici 3 sau 4 spălări.

Trapezul/ Ligheanul - instrucţiunile de spălare
Simboluri eticheta spalare

Dacă vezi pe eticheta hainelor un „trapez” sau o formă care seamănă cu un lighean sau o găleată, înseamnă că vei primi informaţiile de care ai nevoie ca să speli corect haina respectivă. Vei afla dacă:

- ai sau nu voie să o speli
- trebuie să o speli de mână sau la maşină
- la ce temperatură trebuie spălată la maşina de spălat
- la ce setare trebuie spălată la maşină (de exemplu, pentru unele haine este indicată setarea „permanent press”, care spală hainele lăsând cât mai puţine cute, în timp ce altele sunt „delicate”).


De reţinut: Punctele indică temperatura de spălare, liniile de sub simbol indică o setare specială la maşina de spălat.
De ce e important? Spălarea corectă este primul pas pentru păstrarea cât mai îndelungată a hainelor. O haină delicată se poate deteriora dacă este spălată la maşină, un pulover se poate lăbărţa etc.

Atenţie! Este posibil ca pentru unele haine să fie inclus şi simbolul privind interzicerea de stoarcere (îl găseşti în imaginea de la finalul articolului).


Triunghiul – instrucţiunile de înălbire
Simboluri eticheta inalbire

Nu se întâmplă des să vrei să înălbeşti ceva, dar dacă vrei, e bine să ştii, mai întâi, dacă poţi. Dacă pentru unele rufe acest proces este interzis, în cazul altora se poate folosi doar înălbitor fără clor, de exemplu. Nu uita să verifici instrucţiunile din triunghi.

De ce este important? Înălbirea incorectă conduce la pete care distrug o haină sau chiar la destrămarea fibrelor textile.  

Pătratul – instrucţiunile de uscare
Simboluri eticheta uscare

Una din categoriile complexe de simboluri de pe etichetele hainelor este cea legată de uscarea lor, reprezentată de simbolurile construite în jurul unui pătrat. Cu ajutorul lor, afli, pe scurt:

- dacă ai voie să foloseşti uscătorul de rufe sau trebuie să le usuci la aer
- cum să le usuci la uscător/ la aer – fie că vorbim de temperaturi, fie de aşezarea lor

De reţinut:

- Orice pătrat care are înăuntru un cerc face referire la instrucţiunile pentru uscătorul de rufe: fie că ai voie să îl foloseşti sau nu, fie că trebuie să îl potriveşti la o anumită temperatură/ un anumit program de uscare

- Uscarea „dry flat”/ pe o suprafaţă plană orizontală reduce posibilitatea ca hainele să nu intre la apă. Această indicaţie înseamnă pur şi simplu că haina se va usca întinsă orizontal pe o suprafaţă plană (eventual aşezată pe un prosop). De obicei, este recomandată pentru obiecte de lână sau obiecte croşetate/ împletite;



- Uscarea pe sârmă care presupune o aranjare minimă este indicată pentru haine la care vrei să eviţi formarea de cute;

- Uscarea pe sârmă, lăsând apa să se scurgă, indică faptul că haina respectivă poate fi pusă la uscat pe o sârmă direct din maşină şi fără a acorda prea mare importanţă aşezării ei. De obicei, acest simbol este folosit pentru haine din materiale sintetice, care nu se vor şifona şi pentru care nici nu este necesară călcarea după uscare;

- Uscarea la umbră este extrem de importantă pentru acele haine la care apare indicaţia respectivă, altfel culoarea acestora se va modifica. De exemplu, simbolul apare pe etichetele hainelor albe cre, dacă sunt lăsate să se usuce la soare, vor căpăta o nuanţă gălbuie.    

De ce este important? La fel ca o spălare la setări nepotrivite, şi o uscare greşită îţi poate strica hainele preferate - fie că se întind, intră la apă sau rămân cu nişte cute de care nu ştii să mai scapi.


Fierul de călcat – instrucţiuni de călcare
Simbol eticheta instructiuni de calcare

Instrucţiunile de călcare sunt unele dintre cele mai clare simboluri de pe etichetele hainelor şi ... la fel de importante ca toate celelalte. Acestea îţi vor indica:

- dacă ai voie sau nu să calci haina respectivă
- la ce temperatură/ setare a fierului de călcat poţi călca obiectul vestimentar (şi aici, la fel ca la spălare, punctele indică temperatura)
- dacă poţi folosi sau nu abur

De reţinut: Deşi nu există un simbol special creat pentru acest aspect, pentru siguranţă recomandarea noastră este ca orice tricou/ bluză/ obiect cu imprimeu pe care îl deţii să fie călcat pe dos. De asemenea, evită să atingi imprimeul cu fierul de călcat.

De ce este important? Ţi-ai ars vreodată o rufă pe care ai călcat-o la temperatura nepotrivită? Ţi-ai stricat vreodată un tricou cu imprimeu pentru că ai trecut cu fierul peste desen? Ţine cont de instrucţiunile de călcat pentru a păstra hainele o perioadă cât mai lungă.

Cercul simplu – instrucţiuni pentru curăţarea profesională
Simbol eticheta curatare profesionala

Chiar dacă nu obişnuieşti să îţi duci hainele la spălătorie prea des, unele obiecte vestimentare trebuie curăţate la curăţătorii profesionale şi au anumite indicaţii pentru acest lucru.

Nu vom intra în foarte multe detalii aici, dar află că există curăţare uscată şi umedă, curăţare cu orice tip de solvent şi indicaţii pentru evitarea anumitor substanţe şi nu numai. E bine ca, dacă vezi astfel de indicaţii pe eticheta hainelor tale, să le păstrezi la îndemână ca să eviţi distrugerea lor la o curăţătorie nepotrivită.

Regăseşti mai jos imaginea care explică toate simbolurile pe de etichetele hainelor. Descarc-o, tipăreşte-o şi ţine-o la îndemână, ca să nu mai ai niciodată vreo nedumerire. Ne-am bucura să ştim că acest articol ţi-a fost de folos, aşa că lasă-ne un comentariu sau spune-ne dacă ai mai găsit şi alte simboluri pe etichetele hainelor pe care noi nu le-am inclus aici.

Şi-am încălecat pe-un fier
Şi v-am povestit niţel
Despre cum să le spălaţi,
Cât mai mult să le păstraţi :)

Simboluri etichete haine explicate

 

Suport clienți Luni-Vineri: 10:00-18:00

0770.949.155 comenzi@colorescu.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost sters din favorite!