Nu credem să fie români pe lumea aceasta care să nu se fi uitat, măcar o dată, la eticheta unei haine şi, văzând că „nu este bumbac”, să o pună la loc pe raft şi să plece mai departe, încruntați şi cu gânduri negre despre calitatea în declin a materialelor din ziua de azi.
Bumbacul este, cu siguranţă, foarte iubit, iar motivele sunt evidente – este o fibră naturală, plăcută, comodă, potrivită pentru orice anotimp. Cu toate acestea, nu reprezintă, întotdeauna, cea mai bună alegere pentru toate categoriile vestimentare, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de hainele funcţionale, de sport sau activități în aer liber: acestea nu sunt făcute din bumbac, ceea ce este, de fapt, un lucru bun.
În acest articol, îţi vom explica, aşadar, de ce nu trebuie să te încrunţi când citeşti pe eticheta tricoului tău de sport că este „făcut din poliester”.
Din ce materiale sunt realizate hainele de sport?
În general, tricourile, bluzele, pantalonii sau hanoracele funcţionale, dedicate activităţilor fizice, sunt realizate din materiale sintetice, iar cele mai populare opţiuni sunt:
Poliesterul – este durabil şi versatil şi reprezintă cel mai popular material pentru hainele sport. Poate fi amestecat cu spandex sau bumbac, pentru a obţine haine elastice sau echipamente de vară.
Elastanul/ spandexul – cunoscut pentru calităţile sale elastice şi confortul oferit, este utilizat pentru acele echipamente sportive care permit o gamă largă de mișcări.
Nylon-ul – Puternic şi durabil, ideal pentru hainele sport care sunt supuse unor condiţii extreme.
Lâna merinos – este o fibră de lână naturală, fiind deosebit de moale şi având excelente capacităţi de eliminare a umezelii, dar şi de reglare a temperaturii.
MMCF (fibre de celuloză produse de om - din bambus, eucalipt etc.) – Aceste fibre textile naturale sunt puternice, durabile, au excelente proprietăţi de eliminare a umezelii şi se usucă repede. Mai mult, sunt biodegradabile şi reciclabile.
De ce este poliesterul cea mai populară opţiune pentru tricourile tehnice?
Există câteva proprietăţi cheie care fac din poliester opţiunea cea mai des întâlnită în rândul echipamentelor tehnice – fie că vorbim de tricouri funcţionale, bluze de compresie sau hanorace de sport. Acestea sunt:
1. Este durabil – Poliesterul este un material durabil şi rezistent, ceea ce îl face ideal pentru echipamentul sportiv, supus mişcărilor repetate de intensitate mare de la antrenamente şi care este, de asemenea, spălat foarte des. Garantăm că, oricât ai spăla Tricoul Tricolor de sport de la ColorEscu, o să rămână la fel de viu colorat dacă respecţi instrucţiunile de pe etichetă.
2. Este elastic – Chiar dacă nu e la fel de flexibil ca spandexul, poliesterul are o bună elasticitate– un aspect important de luat în calcul, pentru că echipamentul sportiv trebuie să permită o gamă cât mai largă de mişcări, realizate cu uşurinţă.
3. Nu se îmbibă cu apă – Exerciţiul fizic înseamnă transpiraţie – iar hainele care absorb transpiraţia devin rapid incomode. Prin urmare, faptul că poliesterul este un material care NU absoarbe umezeala (conform statisticilor, are o rată de reţinere a umezelii de doar 0,4%, faţă de 8%, cât are bumbacul, sau 16%, cât are lâna obişnuită) îl transformă în soluţie ideală pentru haine funcționale. Chiar dacă transpiri, tricoul tău nu se va îmbiba de umezeală.
4. Transferă rapid umezeala către exterior – Poliesterul nu este doar hidrofob, ci are şi proprietatea de a transmite rapid umezeala de pe piele către exterior – prin urmare, transpiraţia va fi eliminată foarte uşor şi vei putea continua antrenamentele fără probleme.
5. Este un material uşor – Nimeni nu vrea haine „grele”, cu atât mai puţin când plănuieşte activitate fizică de orice fel. Echipamentul de sport din poliester este uşor şi extrem de comod de purtat.
6. Nu face cute – sau, cel puţin nu foarte multe. Echipamentele sportive din poliester se şifonează foarte greu şi, în general, nu se cutează. Poate tocmai de aceea, tricourile funcţionale pot deveni opţiuni excelente şi ca haine de călătorie, când vrei să fii sigur că un tricou împachetat în bagaj nu va avea nevoie de călcare atunci când ajungi la destinaţie. Tricoul Buline, din material tehnic de sport, sau tricoul de sport Simbol România sunt doar două dintre modelele versatile de la ColorEscu pe care le poţi purta şi la sală, dar şi „pe afară”, în vacanţă.
7. Este accesibil financiar – Dintre toate materialele folosite pentru haine funcţionale, poliesterul se numără printre cele mai accesibile din punctul de vedere al costului. Un aspect important de luat în calcul, de exemplu, atunci când cauți raportul ideal între calitate și preț pentru tricouri şi bluze funcţionale.
Prin urmare, data viitoare când aruncaţi un ochi pe o etichetă şi găsiți cuvântul „poliester”, gândiţi-vă dacă nu cumva este un material mai potrivit decât bumbacul pentru obiectul vestimentar cu pricina. Căci când vine vorba de haine de sport, bumbacul a fost demult detronat J
Şi pe-un aparat de fitness am încălecat
Şi-un tricou funcţional am îmbrăcat
De poliester am povestit multe
Celor ce au vrut s-asculte.