Tu ce haine noi porţi de Paşte?

Tu ce haine noi porţi de Paşte?
Ca în fiecare an, apropierea Paştelui ne aduce aminte de una dintre cele mai cunoscute tradiţii româneşti specifice acestei sărbători: purtarea unor haine noi cu prilejul Învierii Domnului. Astfel, deşi, conform obiceiurilor populare, fiecare sărbătoare este, de obicei, un prilej pentru ca românii să se îmbrace cu hainele lor cele mai bune, în tradiţia româneasca doar Paştele pare să fie cel care aduce şi „îndemnul” clar al reînnoirii garderobei.

De unde provine tradiţia hainelor noi de Paşte?

După cum se întâmplă adesea, tradiţiile ajung la noi transmise de la o generaţie la alta, fără a avea întotdeauna o istorie clară în spate. Cu toate acestea, obiceiul purtarii de haine noi cu prilejul Sărbătorilor Pascale pare să fie legat de începuturile creştinismului, când cei care se botezau în timpul slujbei de Paşte erau îmbrăcaţi în alb. Veşmintele albe erau purtate întreaga Săptămână Luminată ca simbol al noii vieţi. Cei deja botezaţi nu purtau haine albe, ci haine noi, pentru a arăta că împărtăşesc noua viaţă a lui Hristos.

Tocmai de aceea, astăzi, se spune că în Duminica Învierii trebuie să purtăm haine curate şi noi, ceea ce simbolizează reînnoirea trupului şi a sufletului, aşa cum se reînnoieşte întreaga natură odata cu primăvara. Aşadar, pe lângă alte tradiţii pascale, faptul că porți haine noi de Paște simbolizează purificarea corpului şi a sufletului şi îţi aduce sănătate şi noroc.

Deşi în majoritatea regiunilor din ţară nu există neapărat o anumită garderobă „recomandată”, în unele zone există tradiţia ca femeia să aibă pe ea obligatoriu o cămaşă nouă, cusută special pentru acest moment, iar bărbatul măcar o pălărie nouă, ca un simbol al purificării şi al renaşterii.



Maramureş: fără haine noi sau colorate în postul Paştelui

Dacă în restul ţării, obiceiurile privind hainele noi sunt legate direct de Duminica Paştelui, nu aşa stau lucrurile şi în Maramureş, unde există câteva „reguli vestimentare” mai stricte legate de această sărbătoare.

În această regiune a ţării, este interzisă cu desăvârşire purtarea de haine noi sau de haine colorate în timpul postului Paştelui. Astfel, în post se spune că nu e bine să se poarte haine noi sau în culori vii, iar roşul e strict interzis. Se poartă mai degrabă haine modeste, în culori cernite.

Bineînţeles, şi aici în noaptea Învierii oamenii poartă un rând de haine noi, de sărbătoare. Toţi membrii comunităţii fac tot posibilul să-şi cumpere haine noi de Paşte, „pentru a le aduce noroc”. În unele localităţi din Maramureşul istoric, la Înviere încă se mai poartă costume populare specifice fiecărei zone în parte.

Haine noi de Paşte de la ColorEscu

Aflate la graniţa dintre tradiţie şi modern, îmbinând armonios simbolurile româneşti cu design-ul zilelor noastre, bluzele şi tricourile ColorEscu pot fi hainele perfecte pe care le poţi purta în Duminica Paştelui, atât tu, cât şi toţi cei dragi ţie.

Dacă înclini spre o reinterpretare modernă a hainelor din portul tradiţional românesc, poţi alege dintr-o varietate de opţiuni.

Fetele au la dispoziţie, de exemplu, Bluza Infinitul sau Bluza Mândră, dar şi noile tricouri Simbol Tradiţii (pe roşu sau bleumarin), tricoul Floare Tradiţională sau tricourile din gama Motive Ţesute (pe negru sau pe alb).

Pentru băieţi, o ţinută de Paşte poate include Bluza Opinci Româneşti sau Bluza Decebal, dar şi tricoul Motive Ţesute (pe alb sau pe negru), tricoul Tradiţii sau tricoul Coloana Tradiţională.



Dacă vrei să petreci sărbătorile acestea într-un spirit mai jucăuş, te invităm să alegi dintre personajele şi simbolurile care nouă ne sunt tare dragi.

De exemplu, pentru fete, spiritul de poveste aduce Tricoul Mama Zmeilor, iar spiritul străbunilor noştri daci ne-a îndemnat să punem pe tricouri Lupul Dacic cu toată forţa lui. 

Băieţii pot alege să poarte Tricoul Zimbru de România, tricoul Zmeul Însuşi sau, de ce nu, pot alege inspiraţia literară adusă chiar de Tricoul Mihai Eminescu.   

Nu în ultimul rând, la ColorEscu avem şi hăinuţe pentru cei mici. Ai acasă un Pui de Dac? Sau poate un Pui de Zmeu, un Prâslea sau o Zână din Poveşti? Sau poate chiar o micuţă Cosânzeană? La ColorEscu poţi găsi un tricou pe care cei mici să îl poarte de Paşte.

Fie că alegi să le iei pentru tine, fie că decizi să le oferi drept cadouri de Paşte, hainele de la ColorEscu se asortează cu Sărbători Pascale pline de lumină şi de căldură, aşa cum îţi dorim să ai!

Mai multe despre tradiţia hainelor noi de Paşte poţi citi aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

Şi-am încălecat pe-un fus
Şi tot ce ştiam v-am spus
Despre cum să vă-mbrăcaţi
Şi ce haine noi să luaţi
Ca Paştele să vă fie
Plin numai de bucurie :)

 

Suport clienți Luni-Vineri: 10:00-18:00

0770.949.155 comenzi@colorescu.ro

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost sters din favorite!