Dacă te pregăteşti de un concediu care implică o călătorie de câteva (sau mai multe) zile, cu siguranţă bagajul (şi ce pui în el) reprezintă una dintre principalele tale preocupări. Cum împachetezi cât mai eficient bagajul de vacanţă? Ce pui în valiză când pleci în concediu? Încercăm să vă dăm o mână de ajutor şi să răspundem la întrebări cu acest articol de blog în care am strâns 9 recomandări esenţiale care să vă ajute să vă organizaţi eficient bagajul de vacanţă.
1. Redu cât de mult poţi numărul valizelor/ bagajelor pe care le iei cu tine.
E mai bine să ai grija unei singure valize mai mari decât să urmăreşti 3 bagaje mai mici, zicem noi. Mai puţin stres, mai uşor de gestionat. Recomandarea noastră este să ai o geantă/ borsetă în care să ţii documentele şi banii, respectiv o singură valiză cu celelalte lucruri de care ai nevoie. Apropo, borsetele de umăr din piele naturală Decebal sau Lupul Dacic sunt numai bune pentru călătorit.Dacă urmează să pleci cu avionul, ar fi bine să eviţi să ai bagaj de cală. Dincolo de faptul că acest lucru îţi reduce timpul de îmbarcare, eviţi şi posibile probleme legate de întârzierea sau pierderea lui. Foarte multe linii aeriene se confruntă în această perioadă cu probleme de personal în urma pandemiei de COVID-19, ceea ce a condus la greve, întârzieri sau anulări ale zborurilor, dar şi pierderea valizelor călătorilor.
Nu uita: să verifici din timp dimensiunile, greutatea şi numărul bagajelor de mână permise în avion – acestea diferă de la o companie la alta şi de la un tip de bilet la altul.
2. Decide numărul minim de haine şi obiecte de care ai nevoie şi... respectă-l. Uite ce ar trebui neapărat să ai în bagaj.
Iată câteva sugestii pentru ca în bagajul tău să se regăsească doar lucrurile de care o să ai nevoie:a) Fă o listă cu tot ce consideri că trebuie împachetat. Apoi taie o treime din ea – în prima etapă, avem tendinţa de a trece lucruri de care nu vom avea, de fapt, nevoie.
b) Nu lua cu tine obiectele vestimentare pe care nu le-ai purtat niciodată. Cu siguranţă nu o să le porţi nici acum.
c) Ia-ţi un minim de medicamente cu tine – nu vrei ca vacanţa ta să fie întreruptă de o durere de cap sau de o indigestie.
d) Nu împacheta lenjerie în exces. O pereche/ zi este suficient.
e) Foloseşte recipiente speciale de călătorie pentru cosmetice (şampon, balsam, creme etc.) – ca să nu iei toată sticla.
f) Gândeşte-te bine la vremea anticipată în vacanţă şi alege haine versatile, care se potrivesc situaţiei. Dacă pleci la plajă în miez de vară, (cel mai probabil) nu vei avea nevoie de jacheta de iarnă.
g) Fă lista tuturor documentelor şi actelor pe care trebuie să le ai la tine – verifică dacă există condiţii speciale pentru intrarea în ţara/ ţările unde vei călători.
h) Gândeşte-te la „sensibilităţile” tale şi ia cu tine lucruri care să îţi facă viaţa mai uşoară. Nu te împaci cu pernele de la hotel? Ia la tine o pernă pe care dormi bine. Nu suporţi gălăgia? Nu uita să pui în bagaj nişte dopuri de urechi.
3. Foloseşte „cuburi de împachetat” (packing cubes).
Dacă nu ai auzit până acum de ele, cuburile de împachetat (packing cubes) sunt nişte „mini bagaje” foarte uşoare, cu fermoar, de diferite forme şi mărimi, care se pun în valize pentru o mai bună organizare a hainelor. De obicei sunt semitransparente, ca să poţi vedea ce ai în ele, iar unele chiar „compresează” hainele, ca să reducă şi mai mult spaţiul ocupat de acestea.Cuburile de împachetat sunt extrem de utile: te ajută să foloseşti eficient tot spaţiul din bagaj, te lasă să îţi organizezi obiectele în funcţie de categorii, îţi permit să găseşti mai uşor obiectele de care ai nevoie şi chiar te ajută să te reorganizezi în timpul concediului - îţi creează spaţiu dedicat pentru hainele murdare în timpul călătoriei, de exemplu.
P.S. Dacă eşti pe ultima sută de metri cu bagajul şi nu ai timp să faci rost de cuburi de împachetat, poţi folosi cu succes săculeţele de pânză de la ColorEscu. Sunt extrem de utile când vrei să organizezi obiecte mai mici şi se potrivesc în orice bagaj.
4. Pune în bagaj lucruri cât mai puţin voluminoase şi cât mai uşoare.
Pantaloni trei sferturi de pânză în loc de pantaloni lungi, jachete sau geci de trekking sau alpinism în loc de platoane – există întotdeauna soluţii pentru a reduce greutatea şi volumul bagajelor tale. De asemenea, ia în considerare hainele de sport/ hainele tehnice: sunt extrem de utile atunci când călătoreşti, deoarece sunt uşoare şi „subţiri” şi, în cazul în care le speli, se usucă foarte repede.P.S. Hainele de sport sunt minunate pentru bagajul de concediu, însă majoritatea sunt simple şi se limitează la 2-3 culori. Dacă vrei ca pozele tale de vacanţă să nu arate de parcă tocmai ai ieşit de la sală, încearcă tricourile tehnice de la ColorEscu. Sunt colorate şi, mai important, disponibile în multiple modele :)
5. Poartă pe tine hainele mai voluminoase/ mai grele.
Dacă în bagaje punem lucrurile uşoare, în schimb lucrurile mai greoaie/ voluminoase pot fi purtate ca să nu ne îngreuneze bagajul. Ia pe tine perechea de blugi şi lasă în bagaj o pereche de leggins, de exemplu. Dacă urmează să călătoreşti într-o zonă mai rece sau anticipezi o vreme mai răcoroasă, hanoracele cu fermoar de la ColorEscu sunt foarte versatile, ţin de cald şi pot fi date jos de îndată ce ţi-ai ocupat locul în avion.6. Dacă iei în bagaj pantofi sau genţi, „umple-le”.
Când ne facem bagajul, este esenţial să ocupăm fiecare milimetru cub de spaţiu liber. Dacă vei pune o pereche de pantofi în valiză, renunţă la cutia în care aceştia stau de obicei şi pune-i într-un săculeţ (sau o pungă) – dar nu înainte de a-i „umple” cu şosete sau alte obiecte. Pe de o parte, economiseşti loc, iar pe de altă parte, te asiguri că pantofii nu îşi vor strica forma.7. Alege obiecte versatile sau care au multiple „funcţionalităţi”.
„2 în 1” sau „3 în 1” nu sunt doar promoţii de marketing, ci şi o idee bună când vine vorba de împachetat bagajul. Iar când găseşti obiecte ce pot fi folosite în mai multe scopuri, reduci volumul valizei. Un exemplu este reprezentat de prosoapele turceşti hammam – care sunt mai uşoare, absorbante şi, mai ales, au un design deosebit – ceeace îţi permite să le foloseşti ca prosoape obişnuite, dar şi ca pătură de picnic sau ca şal (în cazul în care se face răcoare). Tricoul cu o croială lungă Simboluri Româneşti de la ColorEscu poate fi purtat şi ca rochie de plajă, şi la ieşirile prin oraş.De asemenea, hainele versatile – care se asortează uşor cu restul garderobei şi pot fi purtate în mai multe ocazii - sunt un „must” al fiecărui bagaj. Tricourile negre (cum sunt modelele Lupoaica sau Dac Lup de la ColorEscu, de exemplu) sau tricourile albe (Lupul Dacic, Simbol Cucuteni) sunt uşor de asortat. Tricourile polo de la ColorEscu cu mici detalii de design – cum sunt tricoul Cap de Bour, tricoul Lupul Dacic sau Tricoul polo Decebal sunt o altă opţiune.
8. Rulează, nu împături.
Hainele rulate ocupă mai puţin loc decât cele împăturite şi nu se şifonează la fel de tare.9. Ia cu tine o sârmă de rufe pentru călătorit şi detergent.
Da, ştim: când pleci în vacanţă, vrei să te relaxezi şi să te simţi bine, nu să speli rufele. Însă dacă plănuieşti să pleci mai multe zile şi, simultan, nu vrei să iei tot dulapul de haine după tine, s-ar putea să fie nevoie să speli un tricou sau două. O sârmă de rufe pentru călătorit şi nişte detergent în bagaj ocupă mult mai puţin loc decât încă 3 bluze şi o pereche suplimentară de pantaloni.Sperăm că sfaturile noastre ţi-au fost de folos. De asemenea, dacă mai ai şi alte idei, sugestii sau recomandări din experienţa ta de călătorit, nu ezita să ne laşi un comentariu!
Şi-am încălecat pe-un avion,
Şi-am împachetat şi-o tigaie de teflon,
De bagaje să vă spunem tot ce ştim,
Drumuri bune să vă dorim :)